Klein vaarbewijs

Een cursus Vaarbewijs volgen is voor velen de manier om het Klein Vaarbewijs te behalen.

Veel mensen denken zonder vaarbewijslessen te nemen het Klein Vaarbewijs I wel te halen door als voorbereiding de nodige vragen te maken en dan wel te slagen voor het examen. De praktijk is anders: het examen is inhoudelijk nogal veranderd!

Er wordt heel veel inzicht gevraagd.  Het bijbrengen van dat inzicht is onze specialiteit: wij bieden in de vaarbewijslessen de nodige kennis en inzicht om te kunnen slagen en ook daadwerkelijk nut te hebben van uw Klein Vaarbewijs.

Het Klein Vaarbewijs is nodig voor schepen sneller dan 20 km p/u en/of langer dan 15 meter. Wij kunnen u op de juiste wijze opleiden voor het behalen van het klein vaarbewijs.

 

waterscooter

Het Klein Vaarbewijs bestaat uit twee onderdelen:  KVB 1  en KVB 2

KVB 1 is nodig voor de vaart met vaarbewijsplichtige schepen op rivieren, kanalen en meren.

Het KVB 2 is vereist voor het varen met een vaarbewijsplichtig schip op alle binnenwateren. Dus ook voor Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer, Oosterschelde en Westerschelde.

Het KVB 1 heeft ook internationale geldigheid: u krijgt het ICC Inland Waters.

Vaarbewijs

Wilt u in de Europese kustwateren varen, dan heeft u het ICC Coastal Waters nodig, dat krijgt u als u het KVB 2 in bezit heeft.

Te denken is dan aan Griekenland, Italië en Spanje.

 

Ten slotte:

Bij calamiteiten wordt meer en meer gevraagd naar een bewijs van vaardigheden om een schip te besturen.

Verzekeringen vragen dan naar het Klein Vaarbewijs 1 of 1 als bewijs van kennis van de nodige regels en verordeningen, ook als u met een niet-vaarbewijsplichtig schip vaart!

Het komt steeds vaker voor dat een verzekeringsmaatschappij weigert tot uitkering te komen als een Klein Vaarbewijs niet kan worden overlegd. Het bezit van een WatersportCertificaat is ook voldoende bewijs van kennis.